Himachal Pradesh Patwari Solved Question Paper 2016

  • HPPSC
Himachal Pradesh Patwari Solved Question Paper 2016

Q. No. 41 to 42 : In the following questions, out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

Q41. A decorative handwriting
A. Calligraphy
B. Manuscript
C. Inscription
D. Hagiography

Answer- A[/toggle]

Q42. Flat metal plate fixed on a wall as an ornament.
A. Tabloid
B. Poster
C. Board
D. Plaque

Answer- D[/toggle]

Q. No. 43 to 44 : Choose the word with correct spellings.

Q43.
A. Perniceous
B. Pernicious
C. Perniciuos
D. Perneciuos

Answer- B[/toggle]

Q44.
A. Confidencial
B. Confedencial
C. Confidential
D. Confidental

Answer- C[/toggle]

Q. No. 45 to 46 : Choose thw word which is mostopposite in meaning to the word given below.

Q45. Bothered :
A. Calm
B. Uninterested
C. Focussed
D. Distracted

Answer- A[/toggle]

46. Denounce :
A. Accept
B. Accuse
C. Condemn
D. Faith

Answer- A[/toggle]

Q. No. 47 to 48 : Choose the word which is most similar in meaning to the word given below.

Q47. Stunned :
A. Fainted
B. Surprised
C. Pleased
D. Injured

Answer- B[/toggle]

Q48. Gallantry :
A. Maverick
B. Valour
C. Cowardice
D. Fearfulness

Answer- B[/toggle]

Q49. Complete the senence/proverb by choosing correct option.
Birds of a feather :
A. live together
B. breed together
C. fly together
D. flock together

Answer- D[/toggle]

Q50. Choose the correct meaning of the folowing phrase/idiom underlined in the sentence from the options iven below :
The scientist worked for donkey’s years to arrive at the formula.
A. a long time
B. a short time
C. for donkeys
D. a few years

Answer- A[/toggle]

Section-III
MATHEMATICS

Q51. निम्न प्रश्न में प्रश्नवाचक चिह्न (?) के स्थान पर क्या आएगा?
8597-? = 7429-4358
A. 5496
B. 5526
C. 5706
D. 5476

Answer- B[/toggle]

Q52. दो संख्याओं x तथा y का महत्तम समापवर्तक तथा लघुत्तम समापवर्त्य क्रमशः 3 तथा 105 है । यदि
तब  
A. 35
B. 3/5
C. 4/35
D. 1/35

Answer- C[/toggle]

Q53. निम्न में प्रश्नवाचक चिह्न (?) के स्थान पर क्या आएगा?

A. 0.01
B. 1.0
C. 100
D. 1000

Answer- C[/toggle]

Q54. निम्न को सरलीकृत कीजिए:

A. 40
B. 40.5
C. 42.5
D. 43

Answer- D[/toggle]

Q55. यदि तो  x का कितना प्रतिशत है:
A. 0.04
B. 4
C. 25
D. 100

Answer- D[/toggle]

Q56. यदि (x-y) का 60% =40%(x+7)तो y, x का कितना प्रतिशत है:
A. 20%
B. 25%
C. 22%
D. इनमे से कोई नही

Answer- A[/toggle]

Q57. तीन संख्याओं में, पहली तथा दूसरी का अनुपात 8:9 है तथा दूसरी और तीसरी का अनुपात 3 : 4 है। यदि पहली तथा तीसरी संख्या का गुणनफल 2400 है, तो दूसरी संख्या ज्ञात कीजिए:
A. 40
B. 60
C. 45
D. 50

Answer- C[/toggle]

Q58. यदि , तो 
A. 2
B. 4
C. 8
D. 16

Answer- C[/toggle]

Q59. दो संख्याएँ, एक तीसरी संख्या से क्रमशः 20% तथा 50% अधिक है। इन दो संख्याओं का अनुपात है :
A. 2:5
B. 4:5
C. 6:7
D. 3:5

Answer- B[/toggle]

Q60. शृंखला 2, 5, 11, 20, 32, 47, 86 में लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए।
A. 60
B. 65
C. 58
D. 62

Answer- B[/toggle]

Pages: 1 2 3 4 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *