Himachal Pradesh Patwari Solved Question Paper 2016

  • HPPSC
Himachal Pradesh Patwari Solved Question Paper 2016

Q21. ‘वह स्टेशन पहुंचा और गाड़ी छूट गई’ में कौन सा वाक्य रूप है?
A. सरल वाक्य
B. मिश्र वाक्य
C. संयुक्त वाक्य
D. इनमें से कोई नहीं

Answer- C[/toggle]

Q22. ‘अंस-अंश’ शब्द युग्म में सही अर्थ भेद का चयन कीजिए :
A. हिस्सा-कुल
B. कंधा-हिस्सा
C. किनारा-भाग
D. परिवार-भाग

Answer- B[/toggle]

Q23. वाक्य के त्रुटिपूर्ण भाग का चयन कीजिए :
A. यह निभ्र्रात सत्य है कि बालकों की मानसिक शक्तियां
B. स्त्री के स्नेह की छाया में जितनी विकसित हो सकती हैं
C. उतनी किसी अन्य उपाय से नहीं
D. कोई त्रुटि नहीं

Answer- D[/toggle]

Q24. निम्नलिखित में से कौन सा कण्ठ्य वर्ण है?
A. ह
B. ट
C. त
D. प

Answer- A[/toggle]

Q25. नीचे दिए गए प्रश्न में वाक्य के पहले और अन्तिम भागों को क्रमश: 1 और 6 की संख्या दी गई है,इनके मध्यवर्ती वाक्यों को चार भागों में बांट कर (य), (र), (ल), (व) की संज्ञा दी गई है। ये चारों वाक्य उचित क्रम में नहीं हैं। दिए गए विकल्पों में से उचित क्रम चुनिए जिससे सही वाक्य का निर्माण हो।

(1) गत अस्सी वर्षों के
(य) हमारे दिमाग को इतना भोथरा
(र) सुकुमार दुनिया हमारी पथराई आंखों के
(ल) बना दिया है कि संस्कृति की
(व) राजनीतिक आर्थिक संघर्षों ने
(6) सामने आकर भी नहीं आ पाती।
A. व ल र य
B. य व र ल
C. य र ल व
D. व य ल र

Answer- D[/toggle]

Section – II
English

Q. No. 26 to 28 : Read the following passage and answer the questions at the end of passage.

Man is the architect of his own fate. If he makes a proper division of his time, he is sure to prosper in life but if he does otherwise he is sure to repent. To kill time is sinful. Youth is golden season of life. If we loose this time, we will have to repent the whole of our life.

Q26. Who spoils a man’s life?
A. God
B. Fate
C. Man himself
D. Nobody

Answer- C[/toggle]

Q27. In order to prosper in life, man should make best use of:
A. Fate
B. Time
C. Opportunities
D. Ambition

Answer- B[/toggle]

Q28. If we are not careful in early life, in later life we will suffer from a sense of :
A. Propensity
B. Loss
C. Misbehaviour
D. Irregularity

Answer- A[/toggle]

Q. No. 29 to 33 : In each of the questions, a sentence with one or more blanks has been given. From the given options fill-up the blanks to make the sentence more meaningful.

Q29. There were ________ viewers than expected.
A. fewer
B. less
C. many
D. lesser

Answer- D[/toggle]

Q30. Can you bring me _______ booksI left in the garden.
A. this
B. that
C. these
D. those

Answer- D[/toggle]

Q31. The fertility of land is barely sufficient to ________ twelve people to the acre.
A. revive
B. raise
C. sustain
D. help

Answer- C[/toggle]

Q32. What ________ most is the positive attitude of the people?
A. impeaches
B. recognises
C. matters
D. troubles

Answer- A[/toggle]

Q33. The incident has _________ severe damage to the _________ of the employees.
A. resulted-optimism
B. product-conduct
C. caused-morale
D. led-emotions

Answer- C[/toggle]

Q. No. 34 to 35 : Fill in the blanks with appropriate correct conjunction.

Q34. We are leaving on Wednesday _______ or not it rains.
A. if
B. whether
C. through
D. since

Answer- B[/toggle]

Q35. Pay attention to your work ____ you will not make mistakes.
A. unless
B. so that
C. through
D. if

Answer- B[/toggle]

Q. No. 36 to 37 : Fill in the blanks with appropriate word.

Q36. The football team travelled ______ train.
A. in
B. by
C. from
D. on

Answer- B[/toggle]

Q37. He takes much interest ________ painting landscapes.
A. for
B. of
C. in
D. to

Answer- C[/toggle]

Q. No. 38 to 39 : Choose the correct verb from the four options.

Q38. Ravi has been __________ in Delhi since he was five years old.
A. stayed
B. staying
C. stays
D. stay

Answer- B[/toggle]

Q39. What ______ you busy yesterday?
A. keeps

B. will keep
C. kept
D. is keeping

Answer- C[/toggle]

Q40. Fill the correct word in the blank.
His first failure did not ____ him from making another attempt.
A. deter
B. hold
C. stop
D. check

Answer- A[/toggle]

Pages: 1 2 3 4 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *